12 responses to “Individuell frihet”

  1. Fredrik Ohnesorge

    Mkt bra formulerat. Frågan är precis som du skriver en fråga om vems frihet, på vems bekostnad…För egen del ser jag gärna mer solidaritet framför Moderaternas individuella frihet!

  2. Eskil Åhlin

    Skickligt tecknat och skrivet.

    Men du tar upp några av de mest barocka exemplen av sidoeffekter av kapitalism och liberalism. Jag (som liberal) skulle kunna ta upp exakt lika många barocka exempel när socialism har skapat hemska effekter för miljontals människor. Jag gör inte det, det blir pajkastning.

    Grunderna i liberalismen är att alla skall ha så lika förutsättningar som möjligt och att alla får ta sig vilka friheter de vill utan att det går ut över någon annans frihet. Det vi ser idag i Sverige är inte en perfekt fungerande liberalism. Men svaret är inte mer socialism eller ”solidaritet” som är ett slarvigt ord alla kan ställa upp på.

    1. Lasse

      @Eskil Du.Har.Fel.

    2. Johan Sandén

      Liberalism handlar uttrycksfrihet och har inget med skatter att göra. Liberaler i Sverige har fått det där helt om bakfoten.
      @Eskil, du har fel.

  3. Eric

    @Eskil: Dumheter. Det är inga barocka exempel utan ganska väl utvalda och vanligt förekommande problem med kapitalismen så som den gestaltar sig i västvärlden. Marknaden måste regleras, och regleras hårt, då dessa avarter är en logisk följd av marknadens inneboende natur: strävan efter profit. En blandekonomi är eftersträvansvärt, och då givetvis med offentliga monopol på allt som har med välfärd och samhällsservice att göra. Då systematiserar man solidariteten. Det är billigt, effektivt och mänskligt.

  4. Lars-Erik

    Max! Du beskriver, som vanligt, tingen ordning mitt i prick, och Eskil, jag förstår vad du menar. Men jag, boende i ett annat litet land, har en grundsyn som närmast kan beskrivas som liberaldemokrat. Jag anser att tingens ordning numera i Sverige är att anse som mammonstyrd liberalkapitalism där friheten består i erhållen framgång (egen eller medärvd) – har du inte lyckats/ärvt, finns du inte. Socialism ryggar jag för, efter 55 år i Sverige och nu detta…

  5. Olle Persson

    Eric,

    Jag tror du vet det här innerst inne så jag behöver egentligen inte säga det men:

    Offentliga verksamheter är korrupta, dyra, ineffektiva och viktigast av allt, bygger på omoraliska handlingar för att säkra sin fortsatta verksamhet (beskattning). Om ”konsumenterna” inte är nöjda kan de inget göra.

    Privata verksamheter är effektiva, billiga, serviceinriktade, jobbskapande, välfärdshöjande. Om konsumenterna inte är nöjda kommer verksamheten gå under och detta garanterar att bara de som levererar det kunder vill ha överlever.

    Vem vill du ska ansvara för matproduktion? Staten eller den privata marknaden?

  6. John Magic

    Varför förvägra en filippinsk lastbilschaufför jobb? Sätter man lönen högre finns det andra som kan göra samma jobb bättre (effektivare, mindre strul, missförstånd etc). Genom att inte acceptera löner på 30 kr/h tvingar man dom som inte kan erbjuda marknaden något som är värt mer att dö (eller tigga/gå på välfärd).

    Samma med den 13-åriga flickan i slavfabriken. Hennes alternativ är värre, och för högre löner finns det bättre kompetens. Men vi som är så fisförnäma här i väst kan ju sluta köpa kinesisk elektronik och tvinga flickan att jobba på bordellen istället. Åh så duktiga vi är!

  7. John Magic

    @Olle,

    Den allra sämsta varianten är kanske den som moderaterna tycker så mycket om: Finansiering via skattesedeln men drift av privata bolag som kan plocka ut fina vinster i goda tider och bara försvinna puts väck i dåliga tider. Gäller skolor, sjukhus, banker, gruvor, vad som helst.

    Vem som ska svara för matproduktionen? Inte Monsanto i alla fall. Uppdelningen offentlig/privat är ganska intetsägande. Ond och god känns som en meningsfullare indelning, men förstås inte lika enkel göra.

  8. Björn

    @ Olle
    En aning förmätet, dock inte förvånansvärt, att du sätter ord i annans mun.
    Att behålla dina sanningar för dig själv kanske vore det bästa ändå 🙂 Ni har er tid nu, tyvärr på bekostnad av människa och miljö, så sitt still i båten å gona medan tid finnes.

  9. Conny

    Vad det i grunden handlar om är hur mycket folk tål innan de får nog. När massan blir kritisk förändras systemet. Frihet är ett vackert ord. Dessvärre totalt oanvändbart. Ingen väljer var man föds eller vilka förutsättningar man får. Frågan alla måste ställa sig är vilken typ av moral vill man ha?

    Stampa på den som ligger eller sträck ut en hand??

    Personligen föredrar jag att ha en trygg omgivning utan desperata människor som ser hotfullt på mig när jag går förbi. Antalet växer för varje dag.

Leave a Reply